|
Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα με μεγάλη διάδοση σε πολλές εθνικές κουζίνες, από τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία και την Αφρική. Η καταγωγή του, όπως προκύπτει από την ονομασία του, φαίνεται να είναι τούρκικη αφού «χελβάς» στα τούρκικα σημαίνει γλυκό. Λέγεται πως είναι το αρχαιότερο τούρκικο γλυκό που τον 16ο αιώνα έγινε γνωστό στην Ινδία από τους Μογγόλους.
Ο χαλβάς με την μαστιχωτή υφή ακολουθεί έναν αληθινά παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και τα συστατικά που τον αποτελούν είναι σουσάμι (ταχίνι), ζάχαρη, αμυλοσιρόπιο και φυτικά έλαια. Η ζάχαρη και η γλυκόζη θερμαίνονται σε ανοξείδωτο καζάνι και γίνονται μία λευκή μάζα που, ακολούθως, αναμειγνύεται με ταχίνι. Το μίγμα για την επιτυχή ένωση των υλικών ζυμώνεται με τα χέρια και εκεί έγκειται η ιδιαιτερότητα του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής. Προς το τέλος του ζυμώματος προστίθενται τυχόν άλλα υλικά των διαφόρων εκδοχών του χαλβά όπως σοκολάτα ή κακάο. Όταν το ελαστικό μίγμα ομογενοποιηθεί, ακολουθεί και δεύτερη φάση ζυμώματος (με τους αγκώνες). Στο τελευταίο στάδιο της παρασκευής, η λεκάνη με το μίγμα βάρους 50 κιλών μεταφέρεται σε μία μαρμάρινη επιφάνεια και λικνίζεται με τα χέρια. Τότε η υφή του γίνεται ακόμη πιο λεπτή, ο χαλβάς κόβεται με ευκολία, ζυγίζεται και τοποθετείται στα αντίστοιχα καλούπια.
|
|
Μια πολύτιμη τροφή
Ο χαλβάς αποτελεί μία τροφή ιδιαίτερα χρήσιμη για την υγεία του ανθρώπου, αφού τα συστατικά του, και κυρίως το σουσάμι, προσφέρουν υψηλές ποσότητες ισχυρών αντιοξειδωτικών παραγόντων...
Who's Online
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
|